Sunday, May 22, 2011

My Wedding Prep: Misi mencari wedding singer/band!


Dah 2 bulan lagi my wedding day!
Satu bende yang belum dapat is:
WEDDING BAND/SINGER!

Pastue, tak settle lagi ngan song list...

Basically, I need to hire wedding band/singers for my wedding reception.
Tapi I need to list down all songs I want for them to sing, then sending the list to potential singer.
Sometimes diorang pandai menyanyi tapi ada lagu2 yang diorang xpandai nyanyikan.

Let say camnih, kat Indonesia tue group2 band christian (we called it band2 gereja) memang punye suara/vocal yang bagus sangat2 sebab diorang memang biasa menyanyi kat gereja.
If let say me just nak diorang nyanyi lagu2 romantic tahun 80s ke 90s, xde hal.
But then since the wedding theme is a bit Arabic, then me also request them to sing lagu2 Maher Zain gak, of course la kne hire moslem singer kan?
Then moslem singer nie kebanyakan kat Indonesia tue band2 nasyid sahaja.
If band biasa, diorang bole nyanyi lagu2 top40 je, yang pop2 macam tue.
So, sekarang potential wedding bands nie semua nak song list then lepas diorang dah tengok song list tue baru diorang decide bole x bawakan semua lagu tue...

So far, dah ada yang cakap bole nyanyi lagu pop + lagu2 Maher Zain, 
But still I need to list down some songs for my wedding reception:

1. Cinta - Chrisye
2. Keabadian Cinta – Anuar Zain 
3. Dengarkanlah – Glenn Fredly & Amy Mastura   
4. Sempurna – Gita Gutawa
5. Ayat Ayat Cinta - Rossa
6. Tak Sebebas Merpati - Kahitna
7. Seindah Biasa - Siti Nurhaliza
8. Wajahmu Mengalihkan Duniaku - Afgan
9. Bawalah Cintaku - Afgan
10. Antara Anyer dan Jakarta - Sheila Majid
11. Begitulah Cinta - Harvey Malaiholo ft Sheila Majid
12. Untitled - Maliq n D'Essentials

13. L.O.V.E – Nat King Cole  
14. Just The Two Of Us – Grover Washington Jr. & Bill Withers
15. Haven’t met you yet - Michael Buble
16. If I Ain't Got You - Alicia Keys
17. I Finally Found Someone – Barbra Streisand and Bryan Adams
18. What a Wonderful World - Louis Armstrong

19. Barak Allah - Maher Zain
20. Allahi Allah Kiya Karo - Maher Zain
21. For The Rest of My Life - Maher Zain

Tue je list sementara.
Kne ada 3 ciri: Indonesia, Malaysia, dan lagu Islami.
Tengok la mana2 yang kne buang atau tambah.
Basically majlis nie akan berlangsung selama 2 jam 30 minit.
Pastue ada speech, ada nie tue, mungkin wedding singer nie akan menyanyi max 1.5 - 2 jam.
Mungkin dalam 15 lagu kot in total...

 agak2 Justin Bieber nak jadi my wedding singer x?
bole ke nyanyi lagu2 Maher Zain & Rossa? wkwkwkwk


Harap2 bole dapatkan cepat2 nie...
Budget pon tak banyak.
Last time tanya diorang quote RM 1,700 for singer ngan minus one.
Dahtue lagi satu quotation RM 5,000 full set band ngan alat musik lengkap.

Basically my budget paling banyak, ni paling banyak ye, kalau bole dapatkan kurang dari nie: RM 1k.
Tengok la bole dapat ke tak...




twitstamp.com

2 comments:

salam.mus here from SatuNusa Resources. One of our services is Nusantara Music & Performance ,NMP. Dalam NMP, saya sediakan perkhidmatan 'Live Performance' dari seorang pemain musik yang boleh memainkan lagu-lagu Melayu asli seperti keroncong, gamelan, jawa, ghazal & seangkatan dengannya. malah, tiada masalah untuk saya gabungkan musik berunsur arab/islamic dalam persembahan. untuk budget yang anda utarakan, saya tiada masalah untuk memberikan perkhidmatan sedemikian. emailkan kepada satunusaresources@yahoo.com mengenai majlis anda supaya saya mendapat gambaran jelas mengenai majlis yang anda idamkan. insyaAllah saya boleh membantu.

salam.

salam mus...

saya dah dapat singer, saya cari wedding singer kat indonesia bukan kat msia :)
thanks for informing yer... mana tahu ada b2b lain yg minat...