Tuesday, May 10, 2011

My Wedding Prep: Goodie Bag Pengajian Pernikahan

Salam Bloggers,

My akad nikah will be on Saturday after lunch time.
Sebetulnye nak wat pagi2 tapi family Mr Red Ribbon baru akan datang on Friday nite, kesian kan diorang penat kalau nak wat pagi2.
Lagipon pagi tue nak wat pengajian pernikahan dulu.
Memang pengajian nie leh buat on Friday, tapi we decided to do pengajian dan akad nikah on Saturday,lepas tue reception on Sunday. Taknak wat 3 hari, penat, seriously penat :(

So, untuk pengajian nie me and mom dah jemput 40 orang sedara dan kawan2 mengaji mak. 
Kita akan mengaji doa2 untuk pengantin. Semestinye saya ikut. Tapi since akad nikah tue right after pengajian, I'm worried kne standby make up, xsempat join pengajian :(

Dah adatnye kalau wat pengajian pernikahan kne ada "goodie bag" untuk orang yang datang ke pengajian.


Sebelum cakap pasal goodie bag, starting 2 weeks ago, me and mom dah shopping kain putih bercorak (corak putih gak) untuk 35 kawan mengaji mom. Dah tue we distribute kain2 tue kat diorang, so diorang leh jahit jadi jubah then nanti pakai pegi majlis pengajian kat my house just before the akad nikah. Mom siap bagi photostat design jubah yang mom nak (hilang dah gambar tue) so that kawan2 dia akan pakai design baju yang sama nanti...

Then, isi goodie bag tue :

1. Telekung (no hoodie)
Telekung camnie senang pakai kalau nak pakai tudung sendiri/masih ada wudhuk.
Sering juga dapat telekung, tasbih, sajadah, etc dari pengajian pernikahan, tapi belum pernah ada yang bagi telekung without hoodie camnie :)


2. Buku do'a pengantin...


Buku do'a nie finally me tempah juga selepas survey2 harga kat mana2, yang cantik2 sangat mahal.
So, wat yang simple je macam nie...
Kaler akan pakai kaler brown exactly the same macam kad jemputan kahwin :)

Buku do'a nie akan siap end of May.
So, alhamdulillah la untuk pengajian pernikahan dah bereehhhh :D








twitstamp.com

3 comments:

macam best jer adat kawin org2 sana...mcm2 program..dpt mcm2 plak tue...ehehe...my sis will go to bandung..maybe on julai..hopefully my mom pon ikut sama..n kalau my mom ikut..i pun nak la ikut jugak..n bleh la pergi wedding u..hehe

lalink!!! nak pegi bandung on julai? bila tu? datang my wedding la *pls pls pls* hehehe... tp my wedding kat jakarta, kne amek transport lagi to jakarta. mr red ribbon family and friends will rent this one apartment unit, if u stay there too, akan ada shuttle bus to dewan...

harap2 bole la datang :)

insyaAllah dear..tapi tak janji tau..tapi memang nak sgt dtg..nak tgk u kat majlis tu nnt..hehe