Friday, April 29, 2011

Balik Kampung. Hujan. Gempa.


Dear bloggers,
Few days ago me sempat cerita yang me balik kampung... cite tu ada kat SINI.
My kampung nie bandar kecik jer.
Mom & dad dua2 asli dari kampung sini.

Jom tengok apa ada kat my kampung...


Signboard: jalan depan rumah my grandma nie bole pergi Ciamis (another small bandar nearby Tasikmalaya, then Jateng - Jawa Tengah) so kira main road la, ramai lori dan kereta2 laju... seraaammm...


nak pegi rumah my grandma kne lalu lorong nie, kat sebelah ada kolam ikan...
jiran2 my grandma memang banyak yang bele ikan, pastue bole jual kat pasar atau untuk consume sendiri...
even my grandma pon ada kolam ikan kat bawah rumah dia tapi xada air, kering jer, sebab xada orang duduk kat umah tue lagi, xada orang nak jaga ikan2 tue...

 

nie la my grandma... comel kan? hehehe...
sebetulnyer saje2 kita balik kampung... dari Jakarta takes like 6hours drive...
xstay overnite pon, pergi Subuh balik lepas Maghrib...
sajer2 nak jumpe sedara mara, tengok rumah dah lama ditinggalkan...


kita bergambar jap...
me and few family yang datang lepak dan sembang2 :)

Btw, me ada story sikit... 
time tue sampai rumah grandma, me rasa penat sangat sangat...
So me masuk bilik dan tertidur...
Tetibe mom masuk bilik berteriak2...
"GEMPA! BANGUN! ADA GEMPA!!!"

Terkejut macam dikejar anjing garang, me terus bangun berlari keluar rumah, following my mom, dah tak ingat nak pakai slipar, terus berlari keluar... Tengok2 jiran2 semua pon keluar...

Me (masih mengantuk) : "Ada apa mom?"
Mom : "Tadi ada gempa, kuat sangat..."
Uncle : "Ingatkan lori lalu jalan depan, bergegar rumah, tp teruk..."
Mom : "Iye, gempa... Tue semua orang kuar rumah tengok..."
Me : "Ye ke gempa? Huhu lambat la bangun. Td tidur mati xingat apa2."

Me bergerak masuk balik, semua pon masuk balik ke dalam rumah...
Buka TV... in few minutes dah nampak dah news pasal gempa tadi...

Gempa Cilacap 26 April 2011 berkekuatan 6,3 skala richter. Pada hari selasa tanggal 26 April 2011 siang hari ini sekitar pukul 13:39:33 WIB kami warga Kota Tasikmalaya merasakan ada gempa yang begitu besar. Menurut BMG Gempa itu terjadi di perairan selatan Cilacap Lokasi 8.60 LS-108.36 BT titik gempa berada di 120 kilometer Barat Daya Cilacap Jawa Tengah pada kedalaman 24 kilometer dan tidak berpotensi Tsunami.

Getaran Gempa Cilacap 26 April 2011 dirasakan hingga Kota Tasikmalaya, Ciamis, Garut, Bandung, Sukabumi, Yogyakarta bahkan sampai Jakarta dan sebagian besar kota di Provinsi Jawa barat dan Jawa Tengah. Terletak 141 km tenggara Ciamis, 141 km tenggara Tasikmalaya, 162 km barat daya Purwokerto dan 319 km tenggara Jakarta.

Pada bulan april kemarin Cilacap Jawa Tengah pernah merasakan gempa tektonik dan mengguncang seluruh Provinsi Jawa Tengah dan Jawa Barat pada tanggal 4 April 2011 pukul 03:07 WIB, tepatnya 293 Km Barat Daya Cilacap Jawa Tengah atau 10.01 LS dan 107.69 BT. Pusat gempa berada kedalaman 10 km sehingga kemudian dinamakan Gempa Cilacap 7,1 SR 4 April 2011.

Kepala Badan Penanggulangan Bencana Daerah Cilacap Suherman mengatakan, pihaknya belum menerima laporan adanya kerusakan akibat gempa. “Kami terus berkeliling untuk menenangkan masyarakat. Gempa ini tidak berpotensi tsunami,�ostTime=01:00

Taken from HERE.

Alhamdulillah, kat Tasikmalaya xada apa2 yang bererti.
Lepas gempa tue, kita semua sambung sembang2 lagi...
While me lepak kat luar rumah, tengok hujan yang tak berhenti2 dari pagi...
Boring. Xada semangat nak amek gambar banyak2...


So, tue la cerita hari tue me balik kampung...
This is my grandma's house from my mom's side...
My dad's kampung lagi jaaauuuhh dari Tasikmalaya, another 45 minutes drive, tapi macam dan nak pegi hutan... Kira macam jalan dari JB ke Mersing la...
Dah lama juga xpegi kampung my dad...
Maybe next time... :)








twitstamp.com
 
 
 
 
 

2 comments:

menakutkan je kalau gempa nie..nasib baik u dgr mak u jerit.. gambar yg last dengan payung tu ..nenek tolong snapkan ke? pandai nenek u..hehehe

hehe yang last tue pakai timer... xde la grandma snapkan gambar, xreti pegang camera :)