Thursday, March 31, 2011

Looking for Henna Artistt for Wedding's Guests

Bloggers,

I got one idea for my wedding reception.
So many ideas in my mind, tapi entah budget cukup ke tak.
Insyaallah ada... Amiiinnn...

Idea nie nak buat booth untuk Henna Tattoo kat majlis sanding nanti (reception).
Me nak wat something special yang belum pernah/jarang orang buat.
Me nak orang balik dari my kenduri with their own memory yang ada bende unique yang diorang jumpe kat my wedding.
Bole la berharap diorang akan kenang terus hari perkahwinan me and Mr Red Ribbon.

So, since the theme is Moroccan/Arabic wedding, 
I think it's good to provide Henna Tattoo service for FREE for every guests.
Of course xsemua orang nak wat tattoo nie, mungkin budak kecik and remaja jer.
Henna nie bukan la yang complicated, yang simple2 jer, janji ada.
Kalau complicated habis masa tamu2 berhenna daripada melepak bergambar ngan pengantin.
Hehehehehe...

Untuk corak, me nak tetapkan 2-3 jenis corak je,
So tamu tak akan berlama2 nak pilih2 corak mana yang dia nak...
Nak yang simple2 jer, macam nie:


atau nie

atau nie yang xberapa simple sangat hehe...

Me xkesah corak tue kecik, asalkan cantik n cute :)


Besides sesuai ngan tema wedding, kat Arab, Henna nie symbol daripada keberuntungan dan kesihatan tau. Orang2 sana percaya yang Henna nie bole mengusir syaitan, menarik enerji baik, dan menyuburkan perempuan. Wallahu alam yer. Me xberapa tahu pasal Henna nie, just dengar cerita daripada orang.

Well, setakat nie dah survey dah 2 Henna Tattooist kat Jakarta,
Jom tengok macam mana diorang bagi quotation:

HENNA ARTIST A

Rp 12,500 per person = RM 4.20

Yang nie macam dah PRO jer. 
Akak nie memang dah lama wat Henna untuk pengantin.
Berpurdah dah memang hanya wat service untuk perempuan sahaja.
Tapi corak dia yang tentukan, gambar2 akan dihantar dalam beberapa hari.


HENNA ARTIST B

Rp 30,000 per person = RM 10

Agak mahal jugak la, tapi corak bole ikut suka hati me.
Memang la kena yang simple tapi dia ikut jer...


Me rasa akan amek yang Henna Artist A tue, tapi me pon kne cari family yang akan jaga booth tue then dia kne kira how many people yang di henna.
Bukan xpercaya ngan Henna artist tue, tapi it is better for us to really have 2 sides involve in the booth itself, nak elakkan sebarang hal yang tak diingini kan?

So, sekarang me akan tunggu jer gambar2 dari akak Henna Artist A tue.
Dah tue tunggu sampai balik Jakarta and cari siapa2 yang bole jaga booth Henna.
Harap2 ada la sedara yang bole tolong :)

WHAT ABOUT THE BRIDE?

Tak pasti lagi nak Henna ke tak.
Plan macam tak jer. Xnak hancurkan tangan nanti berkaler2 plak fotografer nak amek gambar zoom kat cincin kahwin pastue ada Henna... Macam serabut jer...
We'll see la camne...







4 comments:

i baru buat henna. ada kat blog i :p btw syg, boleh je kalau u nak nampak kan cincin di jari, u jgn buat crowded la. cantik je. kan? kat jari2 tu tak payah ke. or buat 1 jari je mcm i tu. pn comel :p

superb idea!!! :)
dear, what about you pilih design yang simple also...you tak yah la buat design bunga2 awan larat bagi..just amik yang plain and simple.maybe you can design for yourself.boleh buat kat tapak tangan je..and nails.

@neyra: i saw your henna!!! hehe cantik2... betul gak, nak buat gak la untuk pengantin. takkan tamu2 ada henna, pengantin plak xada... nanti nak cari disain yang cantik :)

@HanHan: ye, terfikir nak yang simple macam borneo2 tribal design camtuh, janji senang nak buat... tapi tue untuk guest la :)

What a great idea! I'm sure your wedding will be memorized as a unique yet amazing event ever by guests. :)